Składniki:
- woda 2 łyżki
- sok z cytryny 7 łyżek
- cukier puder 1,5 szklanki
- bakalie 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- jajka 2 szt
- śmietana kwaśna 100 ml
Składniki:• ½ szkl. posiekanych suszonych owoców• ½ szkl. posiekanych dowolnych orzechów• 1 szkl. mąki• 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia• ¼ łyżeczki soli• ¼ szkl. cukru• ¼ szkl. jasnobrązowego cukru• 1 jajko• ¾ szkl. mleka pełnotłustego• ¼ szkl. roztopionego masła• 1 szkl. płatków owsianych Sposób wykonania:Mąkę wy mieszać razem z proszkiem do pieczenia, płatkami, solą…
Składniki: 400 g suszonych śliwek 125 g rodzynek 250 g mąki 400 ml mleka 4 jajka 2 łyżki cukru cukier puder szczypta soli Sposób wykonania: Śliwki i rodzynki zalać letnią wodą po czym je osuszyć, śliwki wypestkować i pokroić na najmniejsze kawałki. Następnie jajka ubić na gładką masę, wówczas wsypywać stopniowo mąkę, sól oraz cukier.…
Składniki: • 400 g pasternaku • łyżeczka soku z cytryny • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich • ½ szkl. rodzynek • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki Sos: • 4-5 łyżek oliwy • 2 łyżki soku i ½ łyżeczki startej skórki z cytryny • 2 łyżki białego wina • łyżeczka miodu • sól • szczypta pieprzu…
Składniki: główka czerwonej kapusty 50 g rodzynek 50 g suszonych fig 50 g suszonych moreli 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, przelać wrzątkiem i oprószyć solą, odstawić na kilka minut. W…