Składniki:
- woda 2 łyżki
- sok z cytryny 7 łyżek
- cukier puder 1,5 szklanki
- bakalie 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- jajka 2 szt
- śmietana kwaśna 100 ml
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu 1/4 szklanki cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj rozdrobnione bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut.
Lukier: ucieraj jedną szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez: Kinga Grabowska