Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z pasternaku z rodzynkami i orzechami

Składniki:
• 400 g pasternaku
• łyżeczka soku z cytryny
• ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
• ½ szkl. rodzynek
• ½ szkl. posiekanej natki pietruszki

Sos:
• 4-5 łyżek oliwy
• 2 łyżki soku i ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
• 2 łyżki białego wina
• łyżeczka miodu
• sól
• szczypta pieprzu

Sposób wykonania:
Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i schłodzić w lodówce.
W między czasie orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnie, zarumienić.
Następnie pasternak zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i połączyć z orzechami, rodzynkami oraz pietruszką.
Całość wymieszać i polać sosem.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marta M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *