Składniki: ½ kg marchewki 250 g pasternaka ¾ szkl bulionu 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki posiekanej trybuli Sposób wykonania; Marchewkę oraz pasternak obrać i pokroić w słupki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać je bulionem i posypać wiórkami masła oraz solą. Wierzch przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190…
Tag: pasternak
Listy
Puree z pasternaka Sebastiana
by Sebastian Mikulski • • 0 Comments
Listy
Zupa z pasternaku
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Listy
Pikle z pasternaku i marchewki
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie pasternaki, obrane, pokrojone na 3 cm kawałki 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 3 cm kawałki 1 obrana, pokrojona w plasterki cebula 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki czerwona papryka ½ szklanki octu jabłkowego 6 ząbków czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 2 papryczki chili 1 listek laurowy 2 łyżeczki nasion gorczycy 1…
Listy
Pasternak
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Pasternak, a dokładniej Pasternak zwyczajny to roślina z rodziny selerowatych. Występuje i jest uprawiany we wszystkich regionach świata o umiarkowanym i ciepłym klimacie. Pasternak jest uprawiany jako warzywo. Jadalny jest gruby, mięsisty i słodki korzeń, przypominający wyglądem korzeń pietruszki. Zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i sporo witaminy C (30 mg %). Wytwarzany z korzenia pasternaka…