Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikle z pasternaku i marchewki

Składniki:

    • 2 średnie pasternaki, obrane, pokrojone na 3 cm kawałki
    • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 3 cm kawałki
    • 1 obrana, pokrojona w plasterki cebula
    • 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki czerwona papryka
    • ½ szklanki octu jabłkowego
    • 6 ząbków czosnku
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 2 papryczki chili
    • 1 listek laurowy
    • 2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 2 łyżki cukru
    • sól morska


    Sposób przyrządzenia:

    Kawałki marchewki i pasternaka pokroić w słupki. W dużym rondlu wymieszać 3 szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy, kurkumę, imbir, chili i 4 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, dodać pasternak i marchewkę, gotować powoli 5 minut, dodać paprykę, gotować jeszcze 3 minuty. Zawartość rondla umieścić w sterylnych słoiczkach, szczelnie zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *