Składniki:
- 2 średnie pasternaki, obrane, pokrojone na 3 cm kawałki
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 3 cm kawałki
- 1 obrana, pokrojona w plasterki cebula
- 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki czerwona papryka
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 6 ząbków czosnku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 papryczki chili
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki cukru
- sól morska
Sposób przyrządzenia:
Kawałki marchewki i pasternaka pokroić w słupki. W dużym rondlu wymieszać 3 szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy, kurkumę, imbir, chili i 4 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, dodać pasternak i marchewkę, gotować powoli 5 minut, dodać paprykę, gotować jeszcze 3 minuty. Zawartość rondla umieścić w sterylnych słoiczkach, szczelnie zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.