Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto ze śliwkami i rodzynkami

Składniki:

  • 400 g suszonych śliwek
  • 125 g rodzynek
  • 250 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • szczypta soli

    Sposób wykonania:

    1. Śliwki i rodzynki zalać letnią wodą po czym je osuszyć, śliwki wypestkować i pokroić na najmniejsze kawałki.
      Następnie jajka ubić na gładką masę, wówczas wsypywać stopniowo mąkę, sól oraz cukier.
      Nie przerywając miksowania dolewać powoli mleko.
      Gdy masa stanie się jednolita dodać rodzynki oraz śliwki, wymierzać.
      Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1 godz.
      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *