Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: agrest

Pasta z agrestu i kiwi

Składniki: ½ kg agrestu 2 owoce kiwi ¾ l wody 10 dag cukru kawałek skórki cytrynowej ½ laski wanilii cukier Sposób przygotowania:Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić do niej agrest, skórkę z cytryny oraz wanilię, trzymać na ogniu do miękkości agrestu.W między czasie kiwi obrać, jedno przekroić na pół i wrzucić do agrestu…

Sok agrestowy

Składniki: 2 kg agrestu 30 dag cukru Sposób wykonania: Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać 1,2 wrzącej wody i doprowadzić do zagotowania, wówczas przecedzić i dodać cukier. Całość wymieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA

Konfitury z agrestu

Składniki: 1 kg zielonego agrestu 1,6 kg cukru wanilia 1 dag kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 2 szkl. wody podgrzać z dodatkiem kwasku, wówczas wsypać agrest i po 2-3 min odcedzić a do wody wsypać 1 kg  cukru i ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce i odstawić na noc. Następnego dnia zlać syrop, dodać resztę cukru…

Kurczak w agrestowym sosie

Składniki: 1 kurczak 1 cebula włoszczyzna łyżka masła Sos: ½  kg zielonego agrestu po łyżce masła i mąki szklanka śmietanki sól pieprz cukier Sposób wykonania; Kurczaka podzielić na porcje , które oprószyć solą po czym wrzucić je na wrzącą wodę razem z obranymi warzywami. Trzymać na ogniu do miękkości mięsa, wówczas wyjąć mięso i obsmażyć…

Agrest marynowany

Składniki: agrest Marynata: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 4 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe laska cynamonu – do saku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Agrest oczyścić i umyć, obsączyć. Napełnić agrestem czyste słoje, zalać chłodną marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.