Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 25 dag mąki 2 łyżki cukru skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 dag drożdży 1 jajko tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 1 kg zielonego agrestu 12 dag cukru 2 sucharki 15 dag miękkiego masła 4 jajka 3 łyżki mąki 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli…
Tag: agrest
Dżemy
Dżem z czarnych porzeczek i agrestu
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…
Przetwory domowe
Czosnek marynowany z agrestem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: agrest ząbki czosnku Marynata: 1 szklanka wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki octu 5% pieprz ziarnisty Sposób przyrządzenia: Czosnek i agrest umyć, obsączyć. Wszystkie składniki marynaty przegotować i schłodzić. W czystym słoju układać czosnek i agrest, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Sosy
Sos agrestowy do cielęciny
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag zielonego agrestu • 2 dag masła • 3 dag cukru • szczaw • szczypiorek • sól, pieprz Wykonanie: Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Drób
Potrawka z kurcząt z agrestem
by marek • • 0 Comments
Oczyszczone jak do upieczenia kurczęta włożyć w rondel, nakłaść dużo włoszczyzny, łyżkę masła, podlać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu i pod pokrywą udusić na wolnym ogniu. Gdy już prawie miękkie, włożyć na parę kurcząt jedną czwartą litra oczyszczonego z szypułek, całego, surowego agrestu lub marynowanego w butelkach, zagotować razem, nie pozwalając jednakże rozgotować się agrestowi,…