Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1 jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 1 kg zielonego agrestu
- 12 dag cukru
- 2 sucharki
- 15 dag miękkiego masła
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Nadzienie:
Sposób przyrządzenia:
Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i szczyptą soli. W środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, przelać w zagłębienie, wymieszać z niedużą ilością mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (30 – 35 min.). Agrest umyć, pozbawić ogonków. Dwie szklanki wody zagotować z trzema łyżkami cukru. Obgotować agrest (ok. 5 min.). Osączyć. Ciasto ponownie zagnieść. Blachę do pieczenia (30X40 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na blasze, brzegi zawinąć do góry. Ponownie odstawić w cieple miejsce na 12 min do wyrośnięcia. Sucharki pokruszyć. Ciasto posypać okruchami, na wierzchu ułożyć osączony agrest (w jednej warstwie). Przygotować polewę. Miękkie masło utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru na jednolitą puszystą masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijać jajka, na koniec dodać mąkę, śmietanę, cynamon i szczyptę soli. Z polewy zrobić na cieście kleksy. Piec 30 – 35 min. w temperaturze 200 stopni C.