Rozpoczynamy sezon gilowy 2005 chciałem Wam przedstawić przepis na ziemniaki duszone. Potrawa znana w niewielu regionach polski choć ostatnio rozpowszechnia się bardzo szybko / i bardzo dobrze / .Pochodzenie duszonych przypisuje się zachodnim sąsiadom ,danie uległo spolszczeniu na Śląsku gdzie jest od lat nieodzownym elementem imprez i zabaw plenerowych.
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- marchewka
- pory
- buraczek czerwony 1 sztuka (opcja)
- grzyby (opcja ale wskazana)
- kiełbasa cienka (nasza ulubiona)
- boczek wędzony ze skórą chudy
- durze liście białej kapusty
- vegeta
- pieprz
- gałka muszkatołowa świeżo mielona
- majeranek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Do duszonych potrzebujemy specjalny żeliwny kociołek posiadający pokrywkę ze szczelnym zamknięciem. Ostatnio pojawiło się na rynku wiele wersji, przy zakupie kierujmy się wielkościom {im większy tym lepszy}
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę ok. 1 cm lub w plasterki o grubości ok. 4-5 mm, warzywa obrać pokroić w kostkę i wymieszać w misce oprócz buraczka. Dodajemy go osobno w niewielkiej ilości, żeby nie zafarbował całej potrawy.
Z boczku odkroić skórę a boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w talarki i wymieszać z boczkiem. Grzyby poddusić na maśle i odstawić na bok.
Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki, bierzemy kociołek smarujemy w środku dokładnie skórą pozostałą z boczku a samom skórkę kładziemy na dno kociołka.
Wszystkie składniki układamy warstwami zaczynając /ziemniaki warzywa wędlina / i tak na przemian w zależności od wielkości garnka. Musimy pamiętać o dwóch rzeczach, przyprawy dajemy zawsze na warstwę warzyw, na samej górze mają znaleźć się ziemniaki.
Kiedy kociołek jest pełny kładziemy szczelnie utykając liście kapusty i nakrywamy pokrywką lekki dokręcając zabezpieczenie.
Garnek wstawiamy na rozgarnięty żar, nigdy nie palimy bezpośrednio pod kociołkiem tylko lekko na bokach. Czas pieczenia jest uzależniony od gatunku ziemniaków i waha się między 50 a 75 minut. Po tym czasie najlepiej jest sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w tym celu ściągamy pokrywkę liście usuwamy delikatnie na bok i sprawdzamy widelcem czy są miękkie, jeżeli tak to liście kapusty kładziemy na spód talerza warzechą delikatnie mieszamy zawartość potrząsamy trzy razy garnkiem i na talerz. Mile widziany do popicia jest żurek i oczywiście coś mocniejszego.
Smacznego Paweł
Ps. Jak widać na załączonej fotografii i zima nie wyklucza kulinarnych imprez plenerowych.
1 comment for “Ziemniaki z ogniska czyli duszone”