Składniki:
• 1/2 kg parówek
• 30 dag pieczarek
• kilka suszonych grzybów
• 3 cebule (posiekane)
• 2 suszone ostre papryczki
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• sól
• pieprz
• masło
Sposób przyrządzenia:
Cebulę poddusić na sporej ilości masła (aż się zeszkli). Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 szklankami wody. Dolać do cebuli. Papryczki cieniutko pokroić i wrzucić do cebuli. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i ugotować w tej samej wodzie. Drobno posiekać i wraz z wodą dolać do sosu. Parówki pokroić w talarki i dołożyć do sosu. Pieczarki oczyścić, umyć i wytrzeć. Na innej patelni podsmażyć je też na maśle, gdy się zrumienią dorzucić do drugiej patelni.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)