Składniki:
- 8 pomidorów
- włoszczyzna
- ćwierć nie dużej główki białej kapusty
- 3 cebule
- ½ szkl. oliwy
- sól
- pierz
Sposób wykonania:
- Z pomidorów ściąć wierzchy po czym delikatnie wydrążyć miąższ łyżeczką.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebule po czym wrzucić starte na tarce seler, marchewkę oraz pietruszkę.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełnić pomidory, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 2 łyżkami oliwy.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 min po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Ostygniecie pomidory wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M