Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory z warzywnym nadzieniem

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • włoszczyzna
  • ćwierć nie dużej główki białej kapusty
  • 3 cebule
  • ½ szkl. oliwy
  • sól
  • pierz

Sposób wykonania:

  1. Z pomidorów ściąć wierzchy po czym delikatnie wydrążyć miąższ łyżeczką.
    Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebule po czym wrzucić starte na tarce seler, marchewkę oraz pietruszkę.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem napełnić pomidory, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 2 łyżkami oliwy.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 min po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
    Ostygniecie pomidory wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *