Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidorowy chłodnik

 

Składniki:

  • pomidory dojrzałe 1 kg
  • masło 2 dag
  • sherry 100 ml
  • sos tabasco 1 łyżeczka
  • jogurt 0,75 l
  • szczypiorek 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Pomidory należy dokładnie umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić je w
ósemki i przełożyć do garnka. Do pomidorów należy dodać 3 łyżki wody,
masło, sól i pieprz, dusić je na wolnym ogniu pod przykryciem przez
około 20 minut. Pomidory należy przetrzeć przez sitko, dodać do nich
tabasco, jogurt naturalny i sherry. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
Chłodnik należy schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Podać
posypany szczypiorkiem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *