Składniki:
- 25 dkg pokrojonych w plastry polędwiczek wieprzowych
- 3 pokrojone cebulki szalotki
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 4 łyżeczki sosu pomidorowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- 1 pokrojona papryczka chili oczyszczona z nasion
- ½ czerwonej pokrojonej papryki
- ½ zielonej pokrojonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, dodać szalotki, lekko obsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową. Dodać czosnek, smażyć chwilę mieszając, wyjąć. Na patelnie wlać sos pomidorowy, dodać papryczkę chili, zieloną i czerwoną paprykę oraz mięso, smażyć przez 30 sekund, dodać sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Zmniejszyć temperaturę i dusić mięso aż zmięknie co zajmie nam około 3 minut. Tak przygotowane polędwiczki wyłożyć na półmisek, obłożyć szalotkami z czosnkiem i podawać.