Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wegetariańskie curry Joanny

Składniki:

  • 12 obranych, blanszowanych małych cebulek
  • 10 strąków katmi (okry)
  • 4 średniej wielkości pokrojone bakłażany
  • 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w skośne plastry
  • 75 dkg obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 5 łyżek klarowanego masła

Sos curry:

  • 50 dkg drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżeczek curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka ostryżu
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3,5 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku cytrynowego
  • 5 łyżek klarowanego masła

Sposób wykonania:

  1. W dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, lekko zrumienić na nim cebulki, odłożyć do miseczki. Dodać kolejną łyżkę masła, podgrzać, dodać katmię, smażyć powoli 3 minuty, odłożyć do miseczki z cebulą. I tak kolejno partiami obsmażać bakłażany i marchew i na końcu pomidory. Wszystkie podsmażone warzywa przyprawić solą i pieprzem, miskę odstawić w ciepłe miejsce. Teraz możemy przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać imbir, obniżyć temperaturę i powoli smażyć mieszając. Dodać pozostałe stałe składniki i po 1 minucie smażenia dodać mleko kokosowe i sok cytrynowy. Pozwolić sosowi powoli wrzeć przez około 8 kolejnych minut, dodać przygotowane wcześniej warzywa, skorygować smak solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *