Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczka owinięta szynką

Składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 25 g wędzonej szynki pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki smalcu
  • 1/4 litra wywaru mięsnego

Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, papryką i musztardą. Połowę plasterków szynki ułożyć tak aby lekko zachodziły na siebie. Ułożyć na nich polędwiczkę i przykryć pozostałymi plasterkami. Całość obwiązać bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzać smalec i mocno obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Podlać wywarem i piec około 45 minut. Ostudzoną pieczeń pokroić w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *