Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płonące naleśniki

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 jajka
  • sól
  • masło

    Sos:

  • 10 dag masła
  • 15 kostek cukru
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki koniaku
  • 3 łyżki wody

    Sposób wykonania:

    1. Do przesianej mąki wbić jaja i dodać sól po czym nie przerywając mieszania dolewać mleko.
      Całość dokładnie zmiksować i odstawić na godzinę.
      Po tym czasie dodać do ciasta roztopione masło, dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki.
      W między czasie kostki cukru otrzeć o skórkę pomarańczy po czym ułożyć je na rozgrzanej patelni, zalać wodą i lekko zarumienić, wówczas dodać masło i trzymać do ogniu do jego rozpuszczenia wtedy dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz likier.
      Dokładnie wymieszać i włożyć naleśniki złożone na 4 części, polać koniakiem i zapalić.

      Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *