Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane z zapiekanym pomidorem i serem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • jajo
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka mąki
  • pomidor
  • żółty ser
  • szczypta soli
  • tłuszcz o smażenia
  • bazylia

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce.
    Wówczas wbić do nich jajko.
    Dodać płatki migdałowe  oraz zmielone całe migdały i rodzynki.
    Dodać jeszcze łyżkę mąki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić ciasto odrobiną soli.
    Z ciasta smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
    Pod koniec smażenia na każdym placku połączyć plasterek pomidora oraz sera.
    Trzymać na małym ogniu do momentu aż ser się roztopi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *