Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 8 łyżek oleju
- 1 jajko
- 10 dag boczku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 75 dag kiszonej kapusty
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 20 dag kremówki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z mąki, łyżeczki soli, drożdzy, mleka, oleju i jaka zagnieść ciasto. Odstawic na ok.45 min.Boczek i oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić papryką i majerankiem. Wymieszać z kiszoną kapustą.Piekarnik rozgrzać do temp.200 stopniC.Ciasto rozwałkowac na natłuszczonej blasze. Obrane i umyte ziemniaki pokroić na cienkie plastry, doprawić i rozłożyć na cieście, przykryć warstwą kapusty. Obydwie śmietany wymieszać, polać pizzę. Piec około 30 minut.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza
3 comments for “Pizza ziemniaczana”