Ciasto na pizzę
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki letniej wody
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
Składniki:
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Sposób przyrządzenia:
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.Wierzch pizzy
Składniki:
- 15 dkg salami w plastrach
- 3 pokrojone w plastry pomidory
- 10 dkg tartego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć plastry salami, na nich plastry pomidorów, posypać tartym serem. Posypać natką pietruszki. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.