Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 kg mąki
- 4 jajka
- czerwona papryka
- zielona papryka
- 15 dkg szynki drobiowej
- 30 dkg żółtego sera Gouda
- oliwki zielone
- cebula
- 15 dkg kiełbasy
- 3 pomidory
- ogórek kiszony
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- ketchup
- Vegeta
Sposób przyrządzenia:
Mleko i jajka miksujemy z mąką . Ciasto powinno być gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Paprykę myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, kroimy na paseczki. Szynkę i kiełbasę kroimy w kosteczkę, pomidory parzymy, obieramy ze skórki i też kroimy w kosteczkę. Ser gouda i ogórek kiszony ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy, posiekaną na drobno natkę pietruszki, cebulę, pokrojone w talarki ząbki czosnku i połówki oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy z ciastem naleśnikowym. Na patelni rozgrzewamy olej i nalewamy porcje ciasta. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Wykładamy na talerz polewamy ketchupem lub ostrym sosem czosnkowym.