Pikantny sos śliwkowy
Składniki:
- 75 dkg śliwek (najlepsze węgierki)
- 2,5 łyżki oleju
- 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1,5 drobno pokrojonego czosnku
- 1,5 oczyszczonej i drobno pokrojonej papryki jalapeno
- ½ łyżki curry
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, zeszklić. Dodać pokrojone śliwki (bez pestek), ziele angielskie i curry, dusić przez kilkanaście minut, a gdy śliwki zmiękną dodać miód, sos sojowy i soki. Gotować na małym ogniu przez 75 minut często mieszając. Po zakończeniu obróbki cieplnej sos ewentualnie przyprawić, przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab