Składniki:
- 3 szkl bulionu z kury
- łyżka sosu sojowego
- 4 suszone chińskie grzyby
- 170 g pędów bambusa z puszki
- 10 dag chudej wieprzowiny
- kostka sera tofu
- łyżeczka białego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżka oleju sezamowego
- 2 zielone cebulki
Sposób wykonania:
Do garnka wrzucić pokrojone w paski grzyby, pędy bambusa oraz wieprzowinę pokrojona w paski.
Zalać całość bulionem oraz sosem sojowym.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać tofu pokrojone w słupki oraz sok z cytryny i pieprz do smaku.
Jeszcze raz zagotować i dodać wodę wymieszaną z mąkę.
Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Wówczas dodać jajko, zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką.