Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sproszkowanej papryki
- 3 pomidory
- 1/3 szkl posiekanej bazylii
- łyżeczka oregano
- 2 czerwone ziemniaki
- 1 szkl wody
- 550 g ciecierzycy z puszki
- ¼ szkl bazylii
- sól
- pieprz
- ½ szkl posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać posiekany czosnek, sproszkowaną paprykę, 2/3 posiekanych pomidorów oraz oregano.
Całość dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz bulion.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne 5 minut.
Dodać pozostałe pomidory oraz bazylie, sól i pieprz do smaku.
Podgrzewać ostanie 3 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.