Składniki:
- 2 1/3 kg żeberek wołowych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szkl posiekanej cebuli
- 1 ¼ szkl ketchupu
- ¾ szkl wody
- ¼ szkl sosu Worcester
- ¼ szkl czerwonego octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć na brytfannę wyłożoną folią aluminiową i zapiekać na ruszcie około 20 minut w piekarniku rozgrzany do 230 stopni.
Po ty czasie zlać wytworzony tłuszcz i ponownie włożyć żeberka do brytfanny.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup, sos Worcester, wodę, ocet, sól oraz cukier.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 2 minut po czym zalać sosem żeberka.
Ponownie wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.