Składniki:
- 1/2kg skrzydełek z kurczaka
- 200g zmielonych płatków kukurydzianych
- 1-2 szklanki ryżu
- olej, bułka tarta, masło
Sos:
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 papryczki chilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz
Marynata:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta czarnego pieprzu i soli
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- odrobina rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę, nacieramy nią kurczaka i odstawiamy mięso pod przykryciem do lodówki na 4-5 godzin. Mieszamy płatki kukurydziane z bułką tartą w proporcji 3:1. Mięso po wyjęciu z lodówki należy odsączyć z wody, obtoczyć w wyżej wspomnianej mieszance bułki i płatków, następnie w jajku, a na koniec ponownie w bułce i płatkach. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do wysokiego naczynia z rozgrzanym olejem (ok. 180°C) z dodatkiem masła (mięso musi być całkowicie zanurzone w oleju). Smażymy 8-10 minut aż panierka zmieni kolor na złoty.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę do momentu, aż się „zeszkli”, po czym wrzucamy do garnka z oliwą na dnie. Gotujemy cebulę do momentu zmięknięcia, dodajemy czerwoną paprykę i chilli pokrojone w kostkę, po zmięknięciu papryki wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałki pomidory oraz zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu drobno posiekaną pietruszką i bazylią. Po zmięknięciu pomidorów sos jest gotowy. Na talerz nakładamy kurczaka i ugotowany ryż, który polewamy sosem.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.