Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi kurczaka w sosie szafranowym z makaronem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka ze skórą i kośćmi
  • ½ l bulionu
  • 100 g marchwi
  • 100 g grochu cukrowego
  • 400 g wstążek
  • 60 g masła
  • 1 naparstek szafranu
  • 25 g mąki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Piersi kurczaka zalać bulionem i gotować ok. 20-25 min po czym wyjąć oddzielić skórę i kości, włożyć do małej ilości bulionu.
    W między czasie obraną marchewkę pokroić w paseczki a strąki grochu pokroić w romby.
    Zalać warzywa 125 ml wywaru z gotowania kurczaka i trzymać na ogniu ok. 5 min.
    Równocześnie gotować wstążki w osolonej wodzie, miękkie odcedzić i polać roztopionym masłem.
    Resztę masła połączyć z szafranem, po czym dolać 250 ml rosołu oraz śmietanę.
    Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
    Na koniec makaron wymieszać z warzywami, rozłożyć na talerzach, ułożyć plastry mięsa i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *