Składniki:
- 2 piersi kurczaka ze skórą i kośćmi
- ½ l bulionu
- 100 g marchwi
- 100 g grochu cukrowego
- 400 g wstążek
- 60 g masła
- 1 naparstek szafranu
- 25 g mąki
- sól
Sposób wykonania:
- Piersi kurczaka zalać bulionem i gotować ok. 20-25 min po czym wyjąć oddzielić skórę i kości, włożyć do małej ilości bulionu.
W między czasie obraną marchewkę pokroić w paseczki a strąki grochu pokroić w romby.
Zalać warzywa 125 ml wywaru z gotowania kurczaka i trzymać na ogniu ok. 5 min.
Równocześnie gotować wstążki w osolonej wodzie, miękkie odcedzić i polać roztopionym masłem.
Resztę masła połączyć z szafranem, po czym dolać 250 ml rosołu oraz śmietanę.
Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
Na koniec makaron wymieszać z warzywami, rozłożyć na talerzach, ułożyć plastry mięsa i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P