Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czystej wódki
- 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Kapustę drobno posiekać, zalać wrzątkiem, powoli gotować przez 2 minuty, schłodzić, wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Z ciasta wykrawamy okrągłe placuszki o średnicy około 7 cm. Na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ½ szklanki zimnej wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Operację przeprowadzamy dwukrotnie, delikatnie mieszamy aby pierożki się nie sklejały. Podajemy polane pikantnym sosem.