Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki zimnej wody
- sól do smaku
Nadzienie:
- 40 dkg posiekanego, obsmażonego szpinaku
- ¼ szklanki prażonych, posiekanych orzechów nerkowca
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Składniki farszu dokładnie wymieszać. Na wykrojone krążki ciasta nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami, posypać zieleniną.