Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki zimnej wody
- sól do smaku
Nadzienie:
- 1 kg dojrzałych, miękkich jabłek
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na sicie aby obciekły z wytwarzającego się soku. Na krążki ciasta nakładać owoce, brzegi dokładnie skleić. Gotować powoli 5 minut. Podawać polane masłem z cynamonem lub sokiem owocowym.