Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki zimnej wody
- sól do smaku
Nadzienie:
- 40 dkg serc wieprzowych
- 40 dkg płucek wieprzowych
- 5 dkg namoczonych wcześniej suszonych grzybów
- 1 pokrojona cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
W rondlu rozgrzać olej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę podroby, obrumienić, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, podlać kilko0ma łyżkami wody, dusić aż składniki zmiękną, a sos odparuje. Schłodzone składniki farszu zmielić w maszynce, dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na wykrojone krążki ciasta nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.