Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- sól
- woda
Nadzienie:
- 25 dag soczewicy
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
W między czasie mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe, które rozwałkować i powcinać szklanką kółka.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać soczewicę i całość przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Nakładać nadzienie na ciasto i lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Martyna