Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- sól
- woda
Nadzienie:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
- szkl. startych surowych ziemniaków
- 30 dag wędliny
Sposób wykonania:
Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe.
Następnie wędlinę pokrojoną w kostkę przesmażyć na patelni, wówczas dodać kaszę oraz ziemniaki.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć do zgęstnienia masy, wówczas doprawić obficie solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
W między czasie ciasto rozwałkować i wyciąć kółka szklanką.
Na każdym kółku rozłożyć nadzienie i formować pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie.
Przed podaniem można polać roztopionym masłem z podsmażoną cebulką.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Martyna