Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- sól
- woda
Nadzienie:
- 20 dag twarogu
- 20 dag wędzonej szynki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe, które rozwałkować i powcinać szklanką kółka.
Następnie szynkę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać posiekana cebulę.
W między czasie ser przetrzeć przez sito, wówczas dodać do niego żółtka, kminek oraz szynkę z cebulą.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto układać na wycięte kółka i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beatę