Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z farszem z szynki i twarogu

Ciasto:

 

  • 2 szkl. mąki
  • sól
  • woda

     

    Nadzienie:

  • 20 dag twarogu
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe, które rozwałkować i powcinać szklanką kółka.
Następnie szynkę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać posiekana cebulę.
W między czasie ser przetrzeć przez sito, wówczas dodać do niego żółtka, kminek oraz szynkę z cebulą.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto układać na wycięte kółka i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie.

Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *