Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone małe kurczaki z boczkiem, nadziewane ziemniakami i szałwią

Składniki:


• 4 małe kurczaki,
• 12 plastrów bekonu (wędzonki) usmażyć do lekkiego pofałdowania,
• pół kg obranych ziemniaków,
• duża garść świeżej szałwii, tymianku lub rozmarynu (każdy rodzaj dobry),
• 12 obranych ząbków czosnku,
• pół szklanki białego wina + 1 szklanka osobno,
• morska sól i świeżo mielony pieprz, oliwa.

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220-230 C. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić lekko twardawe. Wyjąć tłuszcz (ile się da) z kurczaków. Umyć i osuszyć kurczaki papierowym ręcznikiem. Zimne ziemniaki pokroić grubo, przyprawić solą i pieprzem, dodać świeże zioła i trochę oliwy, aby tylko otoczyć ziemniaki. Wymieszać i nadziać tymi ziemniakami kurczaki. Położyć je na brytfance i obok obrany czosnek i piec pół godziny do zrumienienia skórki.
Następnie okryć dokładnie piersi kurczaków przygotowanym boczkiem, dodać pół szklanki wina do blaszki i piec dalsze 15 min. Wyjąć kurczaki z piekarnika i z brytfanki, odłożyć na 5 min.
Zebrać tłuszcz z sosu, ile się da, wlać szklankę wina. Zagotować zeskrobując przyrumienione resztki sosu z dna (najlepszy smak).
Odparować sos w ciągu kilku minut, aż nabierze smaku. Sos nie może być gęsty, ale smaczny. Można dodać na koniec troszkę śmietanki, jeśli ktoś chce, co doda smaku. Podawać z blanszowanym szpinakiem i ziemniakami wyjętymi z kurczaków.
Przygotowanie 50 min. pieczenie – 1 godz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *