Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleby na przyjęcie

Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru

Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn

Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone

Wykonanie:
Podstawowe składniki na chleb połączyć razem i zagnieść ciasto, podzielić na pół.
Jedną część ciasta rozwałkować na długi prostokąt grubości ok. 1 cm i m długości około 30-40cm szerokości
Słony chleb:
Po środku rozwałkowanego ciasta ułożyć równo plastry szynki, jajka, sery, bazylie i pomidory. Pokropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Złączyć brzegi ciasta razem na wzór kształtu caneloni. Złączyć razem dobrze oba końce ciasta kształtując w okrąg. Posmarować po wierzchu oliwą i posypać solą i rozmarynem. Przełożyć na wysypaną mąką blachę i zostawić do wyrośnięcia na 15 min.
Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok. 35 min. na złotobrązowy kolor.
Słodki chleb:
Na drugie rozwałkowane ciasto jak wyżej rozsmarować czekoladowe masło na całej powierzchni. Posypać przygotowanymi orzechami i ułożyć plasterki bananów na wierzchu. Ciasto zrolować ciasno i uformować w kształcie węża. Posypać siekanymi orzechami po wierzchu. Ułożyć na posypanej mąką blaszce i zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku 35 min.
6-8 porcji każdego chleba, przygotowanie 20 min. Pozostały czas 15 min. pieczenie 35 min. Średnio trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *