Ciasto tempura jest poręczne i łatwe do zrobienia. Można użyć do różnych jarzyn odpowiednio cienko pokrojonych, aby się usmażyły w czasie gdy ciasto jest gotowe. Można je jeść same lub jako przekąskę posypane morską solą, z ćwiartkami cytryny lub limonki i z jakimś dipem albo do głównego dania jako dodatek, do prostych potraw z mięsa, ryby i z sałatą.
Składniki:
• 21 dag zwykłej mąki i połowa tej ilości mąki kukurydzianej,
• bardzo zimna woda, możliwie gazowana,
• 1,5 kg rożnych warzyw: pokrojone cukinie, cebula, oberżyna, marchewki, papryki, słodkie ziemniaki , strąki fasoli, brokuły, leśne grzyby, bok-choy, świeże zioła – różne jarzyny mogą być użyte, ale te są najczęściej.
Wykonanie:
Wymieszać obie mąki i wlać lodowatą wodę, mieszając trzonkiem łyżki lub czopstykiem na gęstość trochę większą niż maślanka (rzadkie ciasto). Nie musi się mieszać zupełnie, bo tempura zwykle ma grudki mąki. Oczyszczone i cienko pokrojone jarzyny, wrzucić do ciasta i smażyć (nabierając porcjami) na głębokim tłuszczu w głębokiej patelni (musi być 7 cm oliwy) lub frytkownicy, otrząsając nadmiar ciasta z warzyw. Smażyć w 200 C obustronnie do jasnozłotego koloru ciasta i chrupkości. Wyjmować dziurkowaną łyżką otrząsając z oliwy i układając na papierowym ręczniku. Trzeba uważać na dużą ilość gorącej oliwy, szczególnie w woku i nie zostawiać bez uwagi ani na chwile. Jeść od razu, bo stygnąć tracą chrupkość. Dobra tempura ma być chrupiąca, musi być robiona szybko i szybko jedzona.
Sos do maczania/dip do tempury:
Składniki:
• 1 szklanka winnego octu,
• 2 łyżki cukru,
• pół garści siekanych listków natki kolendry
• 1 mała papryczka chilli posiekana,
• pół łyżeczki drobno siekanego czosnku,
• sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Wszystko razem wymieszać w misce, sprawdzić czy odpowiednio słodkie, odstawić od 10. min. do godziny do wyrobienia się smaku.
6-8 porcji, przygotowanie 10 min., smażenie 25 min. Średnio trudne.