Składniki:
- 700 g oberżyny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli koszernej
- pieprz
- ¼ szkl. nasion słonecznika
Składniki:
Składniki:
Składniki: 700 g oberżyny 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli koszernej pieprz ¼ szkl. nasion słonecznika Sposób wykonania: Oberżynę umyć i pokroić na talarki, które posmarować je oliwą z oliwek i oprószyć solą oraz pieprzem. Grillujemy około 6- 8 minut, aż lekko zbrązowieje. Po około 5 minutach posypać nasionami słonecznika i piec jeszcze…
Składniki: 700 g oberżyny 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżki soli koszernej pieprz ¼ szkl. prażonych nasion słonecznika Sposób wykonania: Oczyszczoną oberżynę pokroić na talarki, które natrzeć oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć ja na ruszcie wysmarowanym tłuszczem. Grillować około 6-8 minut aż oberżyna lekko zbrązowieje. Pod koniec posypać je nasionami słonecznika…

Bakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach.