Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka po staropolsku

 

Składniki:

• 1,5 – 2 kg surowej szynki
• 3 – 4 kromki czerstwego chleba razowego
• 15 goździków
• 1/2 laski cynamonu
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 1,5 łyżki soli
 

 

bejca:
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 0,7 l czerwonego wytrawnego wina

Sposób przyrządzenia:
Bejca: cebule oczyścić i pokroić w plasterki.
Warzywo zalać winem, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić tak, aby powstała warstewka tłuszczu (około 0,5 cm), natrzeć solą.
Mięso zalać bejcą, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 1 – 2 dni, co jakiś czas odwracać.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć i naciąć w kratkę, naszpikować goździkami i pokruszonym cynamonem.
Mięso włożyć do brytfanny, piec około 2 godzin, najpierw polewając marynatą, a następnie wytworzonym sosem.
Po około 1 godzinie szynkę posypać pokruszonym chlebem i skórką cytryny.
Szynkę podawać na ciepło lub na zimno.

1 comment for “Pieczona szynka po staropolsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *