Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka po staropolsku

 

Składniki:

• 1,5 – 2 kg surowej szynki
• 3 – 4 kromki czerstwego chleba razowego
• 15 goździków
• 1/2 laski cynamonu
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 1,5 łyżki soli
 

 

bejca:
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 0,7 l czerwonego wytrawnego wina

Sposób przyrządzenia:
Bejca: cebule oczyścić i pokroić w plasterki.
Warzywo zalać winem, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić tak, aby powstała warstewka tłuszczu (około 0,5 cm), natrzeć solą.
Mięso zalać bejcą, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 1 – 2 dni, co jakiś czas odwracać.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć i naciąć w kratkę, naszpikować goździkami i pokruszonym cynamonem.
Mięso włożyć do brytfanny, piec około 2 godzin, najpierw polewając marynatą, a następnie wytworzonym sosem.
Po około 1 godzinie szynkę posypać pokruszonym chlebem i skórką cytryny.
Szynkę podawać na ciepło lub na zimno.

1 comment for “Pieczona szynka po staropolsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *