Składniki:
- 50 dag pieczonych mięs
- 20 dag słoniny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- majeranek
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
Sposób wykonania:
- Mięso razem z cebulą i słoniną zemleć w maszynce po czym wbić do powstałej masy jajko, dodać bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz gałką muszkatołową.
Powstałą mięsną masę wyłożyć na pergaminie wysmarowanym masłem, formując z niego prostokąt.
Następnie na środku May ułożyć ugotowane na twardo jajka jedno za drugim.
Całość delikatnie zawinąć i przełożyć do brytfanny.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Po tym czasie posmarować wierzch śmietaną i piec ostanie 5 minut.