Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń mielonego mięsa drobiowo-wieprzowego

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1/2kg pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 8 łyżek mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę umyć, obrać i ugotować, przepuścić przez maszynkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę, razem z cebulą podsmażyć na oleju. Szczypiorek umyć, osączyć i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę  i 5-6 łyżek bułki tartej, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i jajka wyrobić dokładnie mięsną masę. W natłuszczonym i posypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym wyłożyć masę ,i zapiec w piekarniku o temperaturze 200 stopni C. Piec około 1 godziny. Wyłożyć na półmisek i podawać na gorąco . Dobrze smakuje na zimno.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *