Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłuszka z mięsną niespodzianką

Składniki:

  • 12 średnich kwaśnych jabłek
  • 4 cebule
  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • cytryna
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 jajka
  • 25 dkg sera Gouda
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Sokiem z cytryny skropić środki jabłek, żeby nie ściemniały, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, pietruszkę umyć, osączyć i posiekać. Jabłka, cebulę, i pietruszkę wymieszać z mielonym mięsem i jajkami, dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ser Gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z mięsną masą. Tak przygotowaną masą napełniamy środki jabłek zapiekamy w piekarniku o temperaturze 200 stopni C i pieczemy około 35 minut. Wykładamy na półmisek i podajemy gorące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *