Składniki:
- 60 dag cielęciny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki mąki
- 1 op śmietany
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 3 dag kawioru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Następnie oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wlać ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Miękkie mięso wyjąć i ponacinać w plastry, lecz nie przecinając do końca.
W powstałe otwory nałożyć kawior i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułożyć cytrynę pokrojoną w plastry.
Sos z duszenia mięsa wymieszać z winem i śmietana po czym zalać nim mięso.
Wstawić do piekarnika na kilka minut.