Składniki:
- 40 dag cielęciny zadniej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- gałązki rozmarynu
- plasterki cytryny
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na dość cienkie plastry, które lekko rozbić ręką po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąka.
Następnie smażyć mięso na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła około 5 minut z każdej strony.
Po tym czasie mięso wyjąc a na tą samą patelnię wlać wino oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać jeszcze chwile na ogniu do zgęstnienia sosu po czym polać nim eskalopki.
Na sam koniec udekorować gałązkami rozmarynu oraz plasterkami cytryny.