Jest to bardzo popularne danie jednogarnkowe z prowincji Quebec w Kanadzie. Bardzo proszę o umieszczenie przepisu w kategorii "Kuchnie Świata – Kanada". Niestety nie mogłam wybrać tej opcji gdyż takiej po prostu nie ma, a szkoda bo można by tu parę ciekawych przepisów dodać. Pâte Chinoise (czytaj: pate szinła) znaczy: chiński placek i w nazwie niewiele ma wspólnego z Quebekiem, aczkolwiek jak w wielu przypadkach, Chińczycy też nic nie wiedzą na ten temat. Anglicy nazywają tę potrawę "ciastem pasterskim" i być może wzięła się ona stąd, ze jest prosta do wykonania nawet w szałasie pasterskim? W każdym razie jest bardzo prosta do przyrządzenia, a wielce smaczna.
Składniki:
- 1 puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ok.288g)
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy (ok.300g)
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przesmażyć, po czym odcedzić nadmiar tłuszczu i wymieszać z zupą z puszki. Zrobić z ziemniaków puree (można dodać łyżkę lub dwie mleka). Do żaroodpornej brytfanny kłaść kolejno: mięso mielone, na to odsączoną kukurydzę i na końcu warstwę ziemniaków. Zapiekać w piekarniku 180 C, ok. 1/2 godziny, aż ziemniaki nieco się przyrumienią. Podawać z surówką lub sałatką wg upodobania.
1 comment for “Pate chinoise albo ciasto pasterskie”