Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ośmiornicą (salata od hobotnicy)

Coś dla miłośników owoców morza i kuchni śródziemnomorskiej. Przepis przywiozłem z Chorwacji gdzie mam znajomego kucharza i bardzo mu dziękuję za pomoc.Do zrobienia sałatki użyjemy mrożonej ośmiornicy dostępnej w hipermarketach.
Składniki:

  • 2 mrożone ośmiornice /ok. 0.5 kg jedna/
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2-3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 4 cytryny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki – opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone ośmiornice płuczemy dokładnie i wkładamy do garnka z ćwiartkami cytryny i łyżeczką soli, gotujemy aż woda zmieni barwę na brudnoczerwoną.

Zmieniamy wtedy wodę i gotujemy jeszcze raz z solą i cytryną do momentu kiedy skórka zacznie ładnie schodzić z macek. Ugotowaną ośmiornicę studzimy pod zimną wodą i czyścimy do białego mięsa, następnie kroimy na małe cząstki ale nie za drobno.

 

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę ok 1 cm, to samo robimy ze sparzonymi pomidorami. Cebulę kroimy nieco drobniej, czosnek przeciskamy przez wyciskacz, sałatę łamiemy na drobne kawałki.

Łączymy wszystkie składniki przyprawiamy solą i pieprzem sokiem z cytryn lub jabłkowym octem dodajemy oliwę. Podajemy z białym pieczywem lub z grzankami.

 

Smacznego Paweł

1 comment for “Sałatka z ośmiornicą (salata od hobotnicy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *