Coś dla miłośników owoców morza i kuchni śródziemnomorskiej. Przepis przywiozłem z Chorwacji gdzie mam znajomego kucharza i bardzo mu dziękuję za pomoc.Do zrobienia sałatki użyjemy mrożonej ośmiornicy dostępnej w hipermarketach.
Składniki:
- 2 mrożone ośmiornice /ok. 0.5 kg jedna/
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 główka sałaty lodowej
- 2-3 pomidory
- 1 duża cebula
- 4 cytryny
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki – opcjonalnie
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone ośmiornice płuczemy dokładnie i wkładamy do garnka z ćwiartkami cytryny i łyżeczką soli, gotujemy aż woda zmieni barwę na brudnoczerwoną.
Zmieniamy wtedy wodę i gotujemy jeszcze raz z solą i cytryną do momentu kiedy skórka zacznie ładnie schodzić z macek. Ugotowaną ośmiornicę studzimy pod zimną wodą i czyścimy do białego mięsa, następnie kroimy na małe cząstki ale nie za drobno.
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę ok 1 cm, to samo robimy ze sparzonymi pomidorami. Cebulę kroimy nieco drobniej, czosnek przeciskamy przez wyciskacz, sałatę łamiemy na drobne kawałki.
Łączymy wszystkie składniki przyprawiamy solą i pieprzem sokiem z cytryn lub jabłkowym octem dodajemy oliwę. Podajemy z białym pieczywem lub z grzankami.
Smacznego Paweł
1 comment for “Sałatka z ośmiornicą (salata od hobotnicy)”