Składniki:
- 1kg wątróbek drobiowych
- 35 dag wieprzowiny (najlepiej podgardla wieprzowego)
- 30 dag innego mięsa (np. wołowina ale nie kurczak!)
- 2 jajka
- 2 plastry słoniny
- 3 łyżki żelatyny
- 25 g koniaku
- sół
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- bazylia
- cynamon
- goździki
- liście laurowe
Sposób wykonania:
Wątróbkę, mięso i podgardle mielimy 3 razy, żeby było dobrze rozdrobnione. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, koniak i jajka. Wrzucamy przyprawy sół, pieprz, gałkę muszkatałową, imbir, bazylię, cynamon, goździki i liście laurowe. Na dno naczynia, w którym będziemy piec kładziemy plaster słoniny (żeby nie przywarło) na nim mięsną masę i nakrywamy na wierzchu drugim plastrem słoniny. Na wierzchu kładziemy goździki i liście laurowe. Pieczemy w piekarniku ok. półtorej do 2 godzin w temperaturze ok. 180 stopni C.
Wyborne! (zwłaszcza dla mężczyzn 🙂
Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258