Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 1kg wątróbek drobiowych
  • 35 dag wieprzowiny (najlepiej podgardla wieprzowego)
  • 30 dag innego mięsa (np. wołowina ale nie kurczak!)
  • 2 jajka
  • 2 plastry słoniny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 25 g koniaku
  • sół
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • bazylia
  • cynamon
  • goździki
  • liście laurowe

Sposób wykonania:
Wątróbkę, mięso i podgardle mielimy 3 razy, żeby było dobrze rozdrobnione. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, koniak i jajka. Wrzucamy przyprawy sół, pieprz, gałkę muszkatałową, imbir, bazylię, cynamon, goździki i liście laurowe. Na dno naczynia, w którym będziemy piec kładziemy plaster słoniny (żeby nie przywarło) na nim mięsną masę i nakrywamy na wierzchu drugim plastrem słoniny. Na wierzchu kładziemy goździki i liście laurowe. Pieczemy w piekarniku ok. półtorej do 2 godzin w temperaturze ok. 180 stopni C.

Wyborne! (zwłaszcza dla mężczyzn 🙂

Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *