Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone maślaki z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg grzybów maślaków
  • 2 cebule
  • 5 niewielkich pomidorów
  • szklanka śmietany
  • 2 łyzki tłuszczu
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • posiekana drobno natka pietruszki

    Sposób wykonania:

    Grzyby umyć, pokroić w paski, a cebulkę w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu ale nie rumienić! Do garnka włożyć grzyby i cebulę, posolić i dusić na niezbyt dużym ogniu, aż do prawie całkowitego odparowania soku spod grzybów. Wtedy obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki pomidory i dodać do garnka. Zagotować wszystko i doprawić śmietaną rozmieszana z mąką. Ponownie zagotować całość. Przed podaniem na stół posypać posiekaną zieleniną.

    Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *