Składniki:
- 1 kg grzybów maślaków
- 2 cebule
- 5 niewielkich pomidorów
- szklanka śmietany
- 2 łyzki tłuszczu
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
- posiekana drobno natka pietruszki
Sposób wykonania:
Grzyby umyć, pokroić w paski, a cebulkę w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu ale nie rumienić! Do garnka włożyć grzyby i cebulę, posolić i dusić na niezbyt dużym ogniu, aż do prawie całkowitego odparowania soku spod grzybów. Wtedy obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki pomidory i dodać do garnka. Zagotować wszystko i doprawić śmietaną rozmieszana z mąką. Ponownie zagotować całość. Przed podaniem na stół posypać posiekaną zieleniną.
Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258