Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka kiszona

Składniki:

  • świeżo zerwane strąki papryki

    Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 8 dkg soli

    Sposób przyrządzenia:

    Umyte i oczyszczone strąki papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona i białą włókninę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, chwilę gotować, usunąć pianę, jeśli się utworzy, schłodzić. Paprykę ułożyć w czystym dużym słoju, zalać solanką. Słój przykryć pergaminem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 7 dni. Po tym czasie słój ustawić w chłodnym, zaciemnionym miejscu na około 3 tygodnie. Przed podaniem paprykę opłukać. Nie nadaje się do długiego przechowywania.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *