Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z królika z kurkami i zielonym pieprzem

Składniki:

    • 1,5 kgprzód i podroby z królika
    • 30 dag podgardla wieprzowego
    • kilkanaście mrożonych kurek
    • 1 duża cebula
    • 1/2 średniego selera
    • liść laurowy
    • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
    • 40 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej 
    • 2 bułki
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 2 łyżki masła
    • 3 jaja
    • sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Kurki rozmrozić, obsmażyć na maśle aż odparują. Zielony pieprz odsączyć z zalewy.Przód i podroby z królika,podgardle wieprzowe, selera, cebule, liść laurowy  gotować razem pod przykryciem, aż mięso zupełnie zmięknie. Pod koniec gotowania dodać wątrobę wieprzową i jeszcze dusić. Po ugotowaniu wyjąć mięso i dodatki, mięso oddzielić od kości kości i w wywarze namoczyć bułki. Potem wszystko przepuścić przez maszynkę. Mięso wymieszać z resztą dodatków i przypraw, dodać oliwę, jaja, sól, pieprz.  Włożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką,upiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *